8200N BT FTTC Connection Instructions

Discussions for BiPAC 8200 series VDSL modem /router: 8200M, 8200N
Post Reply
Brian Coat
Posts: 2
Joined: Sat Sep 21, 2013 12:35 pm

8200N BT FTTC Connection Instructions

Post by Brian Coat » Sat Sep 21, 2013 12:39 pm

I'm struggling to get a connection using the little UK set up guide booklet that came with my 8200n

Please can anyone point me to some clear instructions for how to get this modem/router to hook up to BT FTTC?

One with screenshots would really help?

Thanks.

BC

Brian Coat
Posts: 2
Joined: Sat Sep 21, 2013 12:35 pm

Re: 8200N BT FTTC Connection Instructions

Post by Brian Coat » Sat Sep 21, 2013 8:14 pm

OK so now I'm registered to the forum, I found I could download a more legible version of the booklet from this board. Great!

So I tried again and still got no joy.

Here are settings and logs.

SETTINGS (I have screen shots but can't figure how to easily cut n paste them.)

VLAN Group Parameters: BT, 101, five ticks [four ports and WLAN], Tag WAN (NAT)
Username: bthomehub@btbroadband.com Password: BT
IP Address: 0.0.0.0
Authentication Protocol : Auto

Main Port: VDSL
Protocol: PPoE

ALL THE SCREENS LOOK EXACTLY LIKE THE GUIDE except VLAN Group Parameters where the screen in the guide has no WLAN box column to tick.

Software:1.06a.dt6

STATUS
Ethernet, VDSL, Wireless all have green ticks EWAN has red cross
Connection: Connecting ... then .... No Response


SYSTEM LOG

Jan 1 00:00:16 syslog: VDSL init port Fail!!! Will be retry.Jan 1 00:00:25 syslog: pppoe main==>startJan 1 00:00:25 PPPoE: PPPoE: Use brwan for PPPoE discovery Jan 1 00:00:25 PPPoE: pppoe module startedJan 1 00:00:27 dnsmasq[317]: using nameserver 8.8.4.4#53Jan 1 00:00:27 dnsmasq[317]: using nameserver 8.8.8.8#53Jan 1 00:00:27 UPNPD[328]: HTTP listening on port 2800Jan 1 00:00:27 UPNPD[328]: uuidvalue=uuid:28802880-2880-1880-a880-0004edc40694Jan 1 00:00:42 syslog: webs: admin (192.168.1.100) login...Jan 1 00:01:15 PPPoE: Connection failedJan 1 00:01:15 PPPoE: Doing disconnectJan 1 00:02:35 PPPoE: Connection failedJan 1 00:02:35 PPPoE: Doing disconnectJan 1 00:03:55 PPPoE: Connection failedJan 1 00:03:55 PPPoE: Doing disconnect


Line tested as OK using BT Open Reach Box and HH3



**** ANYONE GOT ANY IDEAS **** ?????????

Thanks.

BC

billion_fan
Posts: 5048
Joined: Tue Jul 19, 2011 4:30 pm

Re: 8200N BT FTTC Connection Instructions

Post by billion_fan » Tue Sep 24, 2013 12:34 pm

Brian Coat wrote:OK so now I'm registered to the forum, I found I could download a more legible version of the booklet from this board. Great!

So I tried again and still got no joy.

Here are settings and logs.

SETTINGS (I have screen shots but can't figure how to easily cut n paste them.)

VLAN Group Parameters: BT, 101, five ticks [four ports and WLAN], Tag WAN (NAT)
Username: bthomehub@btbroadband.com Password: BT
IP Address: 0.0.0.0
Authentication Protocol : Auto

Main Port: VDSL
Protocol: PPoE

ALL THE SCREENS LOOK EXACTLY LIKE THE GUIDE except VLAN Group Parameters where the screen in the guide has no WLAN box column to tick.

Software:1.06a.dt6

STATUS
Ethernet, VDSL, Wireless all have green ticks EWAN has red cross
Connection: Connecting ... then .... No Response


SYSTEM LOG

Jan 1 00:00:16 syslog: VDSL init port Fail!!! Will be retry.Jan 1 00:00:25 syslog: pppoe main==>startJan 1 00:00:25 PPPoE: PPPoE: Use brwan for PPPoE discovery Jan 1 00:00:25 PPPoE: pppoe module startedJan 1 00:00:27 dnsmasq[317]: using nameserver 8.8.4.4#53Jan 1 00:00:27 dnsmasq[317]: using nameserver 8.8.8.8#53Jan 1 00:00:27 UPNPD[328]: HTTP listening on port 2800Jan 1 00:00:27 UPNPD[328]: uuidvalue=uuid:28802880-2880-1880-a880-0004edc40694Jan 1 00:00:42 syslog: webs: admin (192.168.1.100) login...Jan 1 00:01:15 PPPoE: Connection failedJan 1 00:01:15 PPPoE: Doing disconnectJan 1 00:02:35 PPPoE: Connection failedJan 1 00:02:35 PPPoE: Doing disconnectJan 1 00:03:55 PPPoE: Connection failedJan 1 00:03:55 PPPoE: Doing disconnect


Line tested as OK using BT Open Reach Box and HH3



**** ANYONE GOT ANY IDEAS **** ?????????

Thanks.

BC
Try the attached firmware, don't forget to reset back to factory default settings and manually reconfigure the device again.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

skydemon
Posts: 1
Joined: Mon Oct 29, 2012 11:23 pm

Re: 8200N BT FTTC Connection Instructions

Post by skydemon » Fri Oct 25, 2013 7:00 pm

billion_fan wrote:
Brian Coat wrote:OK so now I'm registered to the forum, I found I could download a more legible version of the booklet from this board. Great!

So I tried again and still got no joy.

Here are settings and logs.

SETTINGS (I have screen shots but can't figure how to easily cut n paste them.)

VLAN Group Parameters: BT, 101, five ticks [four ports and WLAN], Tag WAN (NAT)
Username: bthomehub@btbroadband.com Password: BT
IP Address: 0.0.0.0
Authentication Protocol : Auto

Main Port: VDSL
Protocol: PPoE

ALL THE SCREENS LOOK EXACTLY LIKE THE GUIDE except VLAN Group Parameters where the screen in the guide has no WLAN box column to tick.

Software:1.06a.dt6

STATUS
Ethernet, VDSL, Wireless all have green ticks EWAN has red cross
Connection: Connecting ... then .... No Response


SYSTEM LOG

Jan 1 00:00:16 syslog: VDSL init port Fail!!! Will be retry.Jan 1 00:00:25 syslog: pppoe main==>startJan 1 00:00:25 PPPoE: PPPoE: Use brwan for PPPoE discovery Jan 1 00:00:25 PPPoE: pppoe module startedJan 1 00:00:27 dnsmasq[317]: using nameserver 8.8.4.4#53Jan 1 00:00:27 dnsmasq[317]: using nameserver 8.8.8.8#53Jan 1 00:00:27 UPNPD[328]: HTTP listening on port 2800Jan 1 00:00:27 UPNPD[328]: uuidvalue=uuid:28802880-2880-1880-a880-0004edc40694Jan 1 00:00:42 syslog: webs: admin (192.168.1.100) login...Jan 1 00:01:15 PPPoE: Connection failedJan 1 00:01:15 PPPoE: Doing disconnectJan 1 00:02:35 PPPoE: Connection failedJan 1 00:02:35 PPPoE: Doing disconnectJan 1 00:03:55 PPPoE: Connection failedJan 1 00:03:55 PPPoE: Doing disconnect


Line tested as OK using BT Open Reach Box and HH3



**** ANYONE GOT ANY IDEAS **** ?????????

Thanks.

BC
Try the attached firmware, don't forget to reset back to factory default settings and manually reconfigure the device again.
Where did you get that firmware all i could find was BiPAC 8200N 1.06a.dt6 firmware ..........Thanks

Wizwiz
Posts: 2
Joined: Mon Feb 02, 2015 10:14 pm

Re: 8200N BT FTTC Connection Instructions

Post by Wizwiz » Mon Feb 02, 2015 10:32 pm

Hi
Try this worked for me perfectly
Log into router 8200n
User_ admin
Pass- admin (default)
1 - click on ADVANCED. in left window
2- click on CONFIGURATION
3- then click on ADVANCED in the droppdown menu
4- click on VLAN
5- in the parameters windows use these settings
VLAN group name =BT
VLAN id = 101
Ethernet ports and wlan ports TICK ALL BOXES
wan tag = tag wan(nat)

Click APPLY
CLICK SAVE CONFIG

that's it your connected.

metalliblob
Posts: 2
Joined: Wed Dec 10, 2014 5:35 pm

Re: 8200N BT FTTC Connection Instructions

Post by metalliblob » Wed Apr 08, 2015 12:20 pm

Thanks for this info.
I was having same problem.
My BT Hub 5 was resetting every night due to a so called software update call from BT's side so lets see what happens now. This was crippling my connection :( .
Got a 8200N to see if its better, although my upload is less hopefully it will get a chance to retrain up.
THANKS AGAIN!!
:D

Post Reply